Daki Bukit Bongol

Bukit Bongol, Kota Belud Sabah -480 meter Asl








Assalamualaikum. Hai semua...

Macam dah virus pulak. Kebanyakan orang sekarang punya penyakit yg bernama "kegilaan mendaki bukit". Mana-mana status yang di muat naik pasti dengan kata kunci 'hiking'. Tak apalah kan, bukan nya memudaratkan, malah baik untuk kesihatan! 

Kalau di daerah saya, ada banyak bukityang boleh didaki. Masing-masing bukit tu ada kelebihannya, contohnya air terjun yang cantik, sungai yang dalam, laluan trek yang memaparkan keindahan tumbuhan didalam hutan bahkan pemandangan dari atas bukit. Salah satunya Bukit Bongol. Dengan ketinggian -480meter Asl, nama bukit ini diberi sempena bukitnya yang berbonggol-bonggol dan mempunyai puncak yang agak botak daripada pokok-pokok tinggi menyebabkan bukit ini kelihatan seperti padang rumput. Bukit ni bukan dekat padang tembak askar tu ya. Ramai yang salah anggap, sebab memang agak serupa juga di antara kedua-dua tempat tu.

Bukit Bonggol ni ada banyak laluan yang boleh dipilih untuk sampai ke puncak. Bukit tak tinggi tapi berejam juga nak sampai puncak, tu pun kalau ikut laluan dari Kg. Pirasan. Kalau nak rasa pengalaman lalu di atas bukit-bukit (dikatakan lebih daripada 7 puncak bukit) untuk ke puncak sebenar boleh ikut laluan daripada Kg. Pirasan, tetapi kalau rasa nak tengok 3 air terjun, sambil  mandi dan pendakian yang agak mencabar dengan lebih kurang 75 darjah ketinggian bukit terus menerus hingga puncak, boleh ikut laluan dari Kg. Kinasaraban, kalau laluan elok, tak licin dek hujan, boleh sampai 45 minit saja.

Oke lah, cukup sampai sini saja penerangan bak dokumentari dari sy tentang bukit bongol. Ni yang saya tahu la. Yang berminat nak daki boleh lah pilih Bukit ni sebagai view memang best. Kebanyakan semua laluan baru dibuka, so perkhidmatan parking berbayar (kereta yg dijaga) dan tandas belum disediakan lagi setakat ni.

Bawah ni gambar yg sempat snap dari kamera kami. Masa naik ni hujan turun, so gambar semuanya dipenuhi kabus saja. Gambar dekat atas tu lagi 'clear' la. 

















5 comments:

  1. as i wish, lama sudah mau pisana tapi nda pandai jadi.

    ReplyDelete
  2. my opinion, Bongol Hill was the bestest hill in Kota Belud. the view was super amazing ^^

    ReplyDelete
  3. Mesti seronok dapat mendaki ramai2 camtu.. Pemandangan pun cantik.. 😄

    ReplyDelete
  4. wehhhh cantik giler view dy...since after grad dah lama tak mendaki..rindunya nak berbaik dgn gunung-hutan

    ReplyDelete
  5. Passive Financial Investment. Sekali Invest, Profit RM600,000.Duduk Diam-Diam Dapat Duit. Terbukti.

    Assalamualaikum,

    Channel dicipta untuk sesiapa yg berminat untuk Short Term Investment ( Min. 3 Tahun) atau kurang.

    Pelaburan adalah berasaskan Forex Trading Platform.
    Bagi sesiapa yang selalu LOSS dalam berdagang FOREX, Ini peluang terbaik untuk anda.

    Dengan Follow Trader Profesional ,anda meminimumkan LOSS dalam berdagang dan Profit 15% ke 25% Sebulan.

    Trader ini adalah Professional Trader dari Rusia yang telah trade dengan profit keuntungan 15% ke 25% sebulan sejak tahun 2014 lagi. Ramai yang telah jadi jutawan dengan hanya melakukan Copy Trade bersama trader ini.

    Berikut adalah catatan keuntungan trader ini sejak 2014. Beliau berjaya kembangkan Modal USD5,000 ke USD255,000 dengan pengetahuan Teknikal Trading yang dimiliki oleh beliau :-

    Feb 2014 : 21.35%
    Mar 2014 : 18.47%
    Apr 2014 : 18.18%
    Mei 2014 : 20.01%
    Jun 2014 : 16.38%
    Jul 2014 : 21.35%
    Aug 2014 : 19.31%
    Sept 2014 : 18.78%
    Okt 2014 : 21.19%
    Nov 2014 : 30.00%
    Dec 2014 : 25.13%

    Jan 2015 : 22.98%
    Feb 2015 : 23.53%
    Mar 2015 : 31.13%
    Apr 2015 : 29.94%
    Mei 2015 : 27.27%
    Jun 2015 : 22.53%
    Jul 2015 : 26.12%
    Aug 2015 : 19.83%
    Sept 2015 : 24.80%
    Okt 2015 : 19.79%
    Nov 2015 : 19.79%
    Dec 2015 : 14.50%

    Profit 2016 : Sila whatsapp saya untuk details.

    Anda tidak perlu buat apa2. Just Deposit dan tengok akaun anda GROW setiap hari.

    Bagaimanakah RM 460 boleh menjadi sehingga RM 60,000 dalam 3 tahun?

    ATAU

    Bagaimanakah RM 4,600 boleh menjadi sehingga RM 600,000 dalam 3 tahun?

    Unjuran Keuntungan Modal RM 460= USD100 (15% Profit Est Setiap Bulan)
    =============================

    Bulan 0 = RM 460
    Bulan 1 = RM 529.00
    Bulan 2 = RM 608.35
    Bulan 3 = RM 699.60
    Bulan 4 = RM 804.54

    Bulan 12 = RM 2,461.12
    BULAN 13 = RM 2,830.28
    Bulan 14 = RM 3,254.82
    Bulan 24 : RM 13,167.58
    Bulan 25 : RM 15,142.72

    =====================
    Bulan 36 : RM 61,260.74
    =====================

    Unjuran Keuntungan Modal RM 4,600 = USD 1000 (15% Profit Est Setiap Bulan)
    =============================

    Bulan 0 = RM 4,600.00
    Bulan 1 = RM 5,290.00
    Bulan 2 = RM 6,083.50
    Bulan 3 = RM 6,996.00
    Bulan 4 = RM 8,045.40

    Bulan 12 = RM 24,611.20
    BULAN 13 = RM 28,302.80
    Bulan 14 = RM 32,548.20
    Bulan 24 : RM 131,675.80
    Bulan 25 : RM 151,427.20

    =====================
    Bulan 36 : RM 612,607.40
    =====================
    Ini formula berdasarkan Profit 15% setiap bulan yang dicatatkan oleh Trader Profesional ini:-

    Bayangkan jika anda Gandakan Investment anda kepada RM 46,000 . Ia akan membawa pulangan sehingga RM 6 JUTA.

    Saya akan whatsapp Details Akaun Leader untuk copytrade. Saya juga akan forward Slide Presentation untuk maklumat details.

    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH)
    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH)
    Whatsapp ke 013-8866725 (MJ ABDULLAH)

    DAFTAR PERCUMA

    IGOFX KL
    http://igofx.com/?code=357423


    Ramai orang Malaysia yang telah join dan mula profit setiap bulan. Join sekarang untuk masuk ke dalam Grup WhatsApp IgoFx Malaysia.

    ReplyDelete

Aku bukanlah yang sempurna
Terima Kasih