Tips Manfaat Cuti Hujung Minggu


Assalamualaikum. 

Hai! Selamat berhujung minggu semua. Selalunya aktiviti apa korang buat semasa cuti hujung minggu ?
Bagi yang kerja full time , 8 hours perday, macam mana korang manfaat masa cuti sebagai masa yang cukup bermakna bagi korang? Especially yang bujang lerrr...sebab kite ni masih bujang. 

Sejak saya diberi tugas yang agak berat ni, (PPM - pembantu guru saya bercuti) saya terpaksa memegang dua tugas sekaligus. Guru besar tak bagi guru ganti...sedih saya T_T. Tugas jadi bertambah dua kali ganda. Dengan report, rancangan pengajaran, kuantiti murid dan pastinya ragam yang bertambah. Tapi syukur, dengan pengalaman yang ada semasa kerja part time di taska, pastu aktiviti khibrah (berkhidmat secara sukarela) masa sekolah dulu, setakat ni boleh handle lagi...bunyi macam bajet pandai kan...hahah

Okeh, macam mana korang nak manfaat masa cuti tu sebagai masa untuk korang berehat? memanjakan diri? bergerak bebas tanpa tugasan dari tempat kerja? Bagi yang mengalami situasi macam saya, bolehlah guna tips ni k ... ada idea tak tuk tambah tips dibawah ?

  1. Pastikan semua kerja seperti report  dan yang berkaitan tempat kerja selesai pada hari yang sama. Contoh report hari isnin hendaklah siapkan hari itu juga
  2. Bahagikan masa untuk berehat dan masa untuk menyiapkan tugasan pada waktu malam. Wajib sediakan masa untuk menyiapkan tugasan walaupun sekejap seperti merancang aktiviti kanak-kanak untuk esok hari, supaya esok datang kerja dengan senang hati.
  3. Jangan terlalu kerap keluar pada waktu malam pada hari bekerja (isnin - jumaat). Ia hanya akan membuang masa anda dan menyebabkan kerja anda tidak siap dan tertangguh, akibatnya, tugasan itu terpaksa dibawa masa hari cuti anda.
  4. Pada waktu cuti, sediakan masa untuk anda merapikan diri, mengemas bilik, mencantikkan bilik, mengindahkan rumah dan sebagainya. (yelaaa, masa cuti je korang dapat buat semua tu, jangan tunggu habuk sawang tebal seinci)
  5. Hari Ahad ata masa berikutnya bolehlah anda buat sesuka hati. Tidur memanjang, dating atau shopping  dan sebagainya.

Hari sabtu korang buat apa? saya buat yang nombor 4... (^_^)

kredit to Mrs. Google. TQ~


Raya hari tu...


Assalamualaikum.

Syawal dah habis lama dah. Macam mana raya korang tahun ni? Meriah kah? Tahun ni macam biasa beraya di kampung lah kan. Tahun ni, kami sekeluarga beraya macam naik kuda. Termengah-mengah. Lagi pula arwah Atuk (sebelah umi) meninggal awal bulan syawal tu. *Al-Fatihah. 

Sebab tak cukup masa lagi. Kena penuhi semua permintaan beraya kampung ke kampung. Tapi akhirnya, dua rumah ja dapat pergi. Rumah arwah Atuk dan Nenek sebelah Umi raya pertama, tapi masa tu lebih kepada sesi bersalam-salaman dan berziarah ke kubur, then raya kedua pulak beraya di kampung sebelah Abi. Pastu berlari pulak untuk persediaan rumah terbuka di kampung Umi semula, di Kundasang. Sebenarnya bukan lari pun, naik kereta 2 jam lebih perjalanan dari Kota Belud ke Kundasang. Duduk dalam kereta pun penat jugak T_T . 

Kesian dekat Abi dan adik-adik ja sebab kami (umi dan saya) diorang inda (tidak) dapat ziarah rumah saudara mara lain. Kebetulan pulak submission date tugasan kena masa minggu pertama raya, tu yang terkejar itu ini. Bahana tak siapkan awal-awal, padan muka kami lah kan. hihi... Macam mana pun, terubat juga sedih di hati sebab dapat juga jamu orang lain, buat makan sama-sama di sekolah. Saudara mara pun ada datang juga.




Nah, boleh tengok video ni sekali...
tengok jangan tak tengok. rugi tau...


Korang beraya kat mana ?

Eh! Ke mari!


Bismillah !

Assalamualaikum semua...Laaaaama tak menulis. Asyik-asyik buka blog, pandang main entry sebab yang the latest punya kan, rasa nak bagi entri baru, tapi tak juga tertaip-taip. Apakah penyakit itu? 

The latest of my history, 'yela orang lain tiap-tiap hari update', arwah atok dah kembali ke rahmatullah. (Al-Fatihah). Arwah atok sebelah umi, meninggal sebab sakit tua. Semoga atok ditempatkan dikalangan orang-orang beriman.


Nah, bagi yg besar gedabak nyerr

Then, yang baru-baru ni juga, sekolah buat hari kasih sayang dengan semua pelajar dan ibubapa. Sambutan Hari Raya namanya ^_^ . Gambar atas tu bersama dengan salah seorang best student saya.
Okelah, itu aje dulu. Bai semua, ada masa, rezki, saya bagi entri lagi oke..InsyaAllah.