Tips Manfaat Cuti Hujung Minggu


Assalamualaikum. 

Hai! Selamat berhujung minggu semua. Selalunya aktiviti apa korang buat semasa cuti hujung minggu ?
Bagi yang kerja full time , 8 hours perday, macam mana korang manfaat masa cuti sebagai masa yang cukup bermakna bagi korang? Especially yang bujang lerrr...sebab kite ni masih bujang. 

Sejak saya diberi tugas yang agak berat ni, (PPM - pembantu guru saya bercuti) saya terpaksa memegang dua tugas sekaligus. Guru besar tak bagi guru ganti...sedih saya T_T. Tugas jadi bertambah dua kali ganda. Dengan report, rancangan pengajaran, kuantiti murid dan pastinya ragam yang bertambah. Tapi syukur, dengan pengalaman yang ada semasa kerja part time di taska, pastu aktiviti khibrah (berkhidmat secara sukarela) masa sekolah dulu, setakat ni boleh handle lagi...bunyi macam bajet pandai kan...hahah

Okeh, macam mana korang nak manfaat masa cuti tu sebagai masa untuk korang berehat? memanjakan diri? bergerak bebas tanpa tugasan dari tempat kerja? Bagi yang mengalami situasi macam saya, bolehlah guna tips ni k ... ada idea tak tuk tambah tips dibawah ?

  1. Pastikan semua kerja seperti report  dan yang berkaitan tempat kerja selesai pada hari yang sama. Contoh report hari isnin hendaklah siapkan hari itu juga
  2. Bahagikan masa untuk berehat dan masa untuk menyiapkan tugasan pada waktu malam. Wajib sediakan masa untuk menyiapkan tugasan walaupun sekejap seperti merancang aktiviti kanak-kanak untuk esok hari, supaya esok datang kerja dengan senang hati.
  3. Jangan terlalu kerap keluar pada waktu malam pada hari bekerja (isnin - jumaat). Ia hanya akan membuang masa anda dan menyebabkan kerja anda tidak siap dan tertangguh, akibatnya, tugasan itu terpaksa dibawa masa hari cuti anda.
  4. Pada waktu cuti, sediakan masa untuk anda merapikan diri, mengemas bilik, mencantikkan bilik, mengindahkan rumah dan sebagainya. (yelaaa, masa cuti je korang dapat buat semua tu, jangan tunggu habuk sawang tebal seinci)
  5. Hari Ahad ata masa berikutnya bolehlah anda buat sesuka hati. Tidur memanjang, dating atau shopping  dan sebagainya.

Hari sabtu korang buat apa? saya buat yang nombor 4... (^_^)

kredit to Mrs. Google. TQ~


Raya hari tu...


Assalamualaikum.

Syawal dah habis lama dah. Macam mana raya korang tahun ni? Meriah kah? Tahun ni macam biasa beraya di kampung lah kan. Tahun ni, kami sekeluarga beraya macam naik kuda. Termengah-mengah. Lagi pula arwah Atuk (sebelah umi) meninggal awal bulan syawal tu. *Al-Fatihah. 

Sebab tak cukup masa lagi. Kena penuhi semua permintaan beraya kampung ke kampung. Tapi akhirnya, dua rumah ja dapat pergi. Rumah arwah Atuk dan Nenek sebelah Umi raya pertama, tapi masa tu lebih kepada sesi bersalam-salaman dan berziarah ke kubur, then raya kedua pulak beraya di kampung sebelah Abi. Pastu berlari pulak untuk persediaan rumah terbuka di kampung Umi semula, di Kundasang. Sebenarnya bukan lari pun, naik kereta 2 jam lebih perjalanan dari Kota Belud ke Kundasang. Duduk dalam kereta pun penat jugak T_T . 

Kesian dekat Abi dan adik-adik ja sebab kami (umi dan saya) diorang inda (tidak) dapat ziarah rumah saudara mara lain. Kebetulan pulak submission date tugasan kena masa minggu pertama raya, tu yang terkejar itu ini. Bahana tak siapkan awal-awal, padan muka kami lah kan. hihi... Macam mana pun, terubat juga sedih di hati sebab dapat juga jamu orang lain, buat makan sama-sama di sekolah. Saudara mara pun ada datang juga.




Nah, boleh tengok video ni sekali...
tengok jangan tak tengok. rugi tau...


Korang beraya kat mana ?

Eh! Ke mari!


Bismillah !

Assalamualaikum semua...Laaaaama tak menulis. Asyik-asyik buka blog, pandang main entry sebab yang the latest punya kan, rasa nak bagi entri baru, tapi tak juga tertaip-taip. Apakah penyakit itu? 

The latest of my history, 'yela orang lain tiap-tiap hari update', arwah atok dah kembali ke rahmatullah. (Al-Fatihah). Arwah atok sebelah umi, meninggal sebab sakit tua. Semoga atok ditempatkan dikalangan orang-orang beriman.


Nah, bagi yg besar gedabak nyerr

Then, yang baru-baru ni juga, sekolah buat hari kasih sayang dengan semua pelajar dan ibubapa. Sambutan Hari Raya namanya ^_^ . Gambar atas tu bersama dengan salah seorang best student saya.
Okelah, itu aje dulu. Bai semua, ada masa, rezki, saya bagi entri lagi oke..InsyaAllah. 




23 + 1



Assalamualaikum.

Hai semua...

Nak bagitau ja yang saya dah tukar bahagian profail admin sikit. Tengok sidebar kanan paling atas.


yang atas ni lama punya. dah tukar sebab dah tambah satu kan dekat nombor dua puluh tiga tu. berlaku penambahan pada tarikh 26hb April baru-baru ni. dah makin tua dah, tapi kena umum juga. ecececehh. tapi saya tak kemaruk sampai nak ubah nama kepada nombor tarikh lahir oke. diam-diam sudah.  #jangankecamsaya. hehehe. Kbai.


happy birthday to me yang dah bertambah usia. 
semoga dengan bertambahnya usia maka bertambah juga iman dan taqwa kita.
Amin!


Pantai di Kudat, Selain Simpang Mengayau


Assalamualaikum.

Hello reader's...

26 hb April bersamaan hari selasa yang lalu adalah buat short trip di Kudat. Sebenarnya bukan trip pun, tapi tujuan asalnya ialah untuk hadir ke 'garage sale' yang diadakan oleh pihak pengurusan Kudat Golf and Marina Resort, di Kudat yang bermula 25hb lagi. Diorang buat jualan barang seperti aircond, TV, meja ping pong, dengan tilam. Ada banyak unit! Tapi sebab tak tahu perkembangan, sampai sana duk heran tengok tak ramai pun orang, rupa-rupanya 'garage sale' tu dah tamat 25hb lagi! Semua barang dah 'sold out' tak sampai 2 jam. Itu apa yang diberitahu oleh recepcionist. Ciss, kecewa jugak lah tapi nak buat macam mana dah sampai sana maka saya, adik dengan umi abi jalan-jalan ke pantai yang berhampiran. Terubat sikit kekecewaan bila tengok pantai, dengar bunyi ombak yang 'menggila' tu. 

Tapi maaflah, kamera handphone ja yang dapat merakamkan sesi lawatan kami ke sini. Akhirnya, kami duk sebok selpi ja sampai lupa ambik 'view'. Ape laaaa....hmm!




Tapi kalau nak pergi sini, mohon pergi ramai-ramai. Sebab apa, belakang tu belukar ja...hohoho. Tengok ja gambar kedua tu. Ulang sekali lagi, Bahaya datang sorang-sorang! Seronok duduk-duduk makan sekat sini sambil layan perasaan (cehhh...), tapi jangan berangan datang sorang dua tau, ingat!. Tahu lah persisiran pantai di sabah sekarang ni kan agak bahaya.

Kbai. 


Cepat Membaca? - Cahayaku


Assalamualaikum. 

Kehidupan sebagai seorang pelajar memang agak meletihkan. Banyak masa perlu dikorbankan. Lagi-lagi pelajar separuh masa macam saya ni. Kena pandai bahagi masa, tak boleh terlalu leka. Dah habis kerah tenaga dan mental di tempat kerja, kena kerah pula tenaga dan masa untuk tutorial dan tugasan yang melambai-lambai. Rasa macam 7/7 hari kerja la. Bukan 5/7 lagi.

Kita abaikan bebelan tu tadi. Hari ini saya nak cerita pasal kursus teknik membaca yang saya sertai tidak lama dulu. Kursus Teknik Membaca Cahayaku. Bukan teknik membaca Al-Quran atau Jawi tetapi teknik membaca Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Tapi InsyaAllah kalau ada kursus untuk teknik membaca Al-Quran dan ada peluang saya akan pergi.



Bagi Cikgu-cikgu diluar sana terutamanya cikgu tadika atau cikgu yang ambil kelas pemulihan, saya sangat cadangkan agar ambil kursus ni jika ada peluang. Sebab apa? sebab kursus ini sangat membantu dan jika betul-betul amalkan teknik ni, budak yang masih belum pandai membaca boleh membaca dalam tempoh 3-6 bulan ke atas. Budak 4 tahun pun boleh membaca hanya dalam tempoh 5-6 bulan ja tau. Macam tak percaya kan?

Bagi ibubapa juga, kalau ada kelas cahayaku berhampiran tempat tinggal, saya amat cadangkan agar menghantar anak bagi mengikuti kelas membaca cahayaku. Teknik ni sangat halus didikannya hingga budak yang sangat sukar di ajar boleh jadi duduk diam didalam kelas. Cikgu pun senang dan mudah untuk mengajar. Haa, hebatkan. Bukan buat-buat cerita, tapi ini memang benar. Saya pun dah jadi guru cahayaku sejak 2014, Alhamdulillah pengalaman tu sudah ada, memang best sangat! 2016 pula baru ada kesempatan mengambil kursus untuk teknik Pronounciation Skill (sijil atas).

Saya teringin nak kongsi lebih pasal kaedah cahayaku ni. Tapi saya takut apa yang saya ingin sampaikan tak tepat. hahah. So, boleh lah korang serbu bertubi-tubi link ni [ Cahayaku ] dan ini juga [ Edu Cahayaku ]. Dekat laman web ni, korang boleh dapat nombor Puan Cahaya dan Encik Zahari pengasas kaedah ini. Boleh dapat sekali alamat sekolah tadika atau pusat tuisyen kaedah cahayaku. Dekat link ni juga ada video kanak-kanak yang pandai membaca dengan kaedah ini. Nak tahu bila diorang buat kursus pun boleh tanya terus la ;-)

Oke, alhamdulillah tamat satu entri. hihi. Sebenarnya tak tahu nak buat entri apa. 2016 dah nak masuk bulan Mei, baru satu entri terbuat dan terpublish. Ishh tak syok betul hati ni. heheh. Tapi masa godek-godek blog kawan tadi, dia sebut pasal review, terus ambik phone snap sekali sijil cahayaku tu, dan terhasillah review Teknik Membaca Cahayaku. Hee. Okay then, bye...see you at next entry.