Di Mana Ada Kemahuan


Assalamualaikum.
Allahumma sholli 'ala sayyidina Muhammad, wa'alaa aalihi washohbihi wabaarik wasallam.

Salam junjungan kasih kita kepada penghulu segala Rasul, Nabi Muhammad SAW. Semoga hati-hati kita sentiasa merindukannya sepertimana rindunya baginda kepada kita umatnya akhir zaman.

Di mana ada kemahuan? Di situ ada jalan... 
Tahun 2015 bakal meninggalkan kita. Tahun 2016 sedang menjelma. Impian yang telah di angan-angankan tu sudah tercapai atau belum ? Tentu sudah banyak usaha yang kita lakukan untuk mencapai target tu, supaya membuahkan hasil seperti yang diinginkan. Dan, ada yang berjaya membuahkan kejayaan, tetapi ada juga yang tidak tercapai. betul kan ? samalah dengan saya. 

Target saya tahun 2015

Yang 1st, tak tercapai lagi sebab duit asyik-asyik tak cukup. haha. plus malas, hihi. Yang ke-2, alhamdulillah sudah buat. Yang ke-3, pun sudah, saya dah dapat permit mengajar. Ke-4, sekarang ni saya baru ja habis semester ke-2 untuk sarjana muda pendidikan awal kanak-kanak. Oh yeah, alhamdulillah. Yang ke-5 pula, pause dulu, sebab sedang sambung belajar kan. Ke-6 tuh, alhamdulillah, sekarang saya sedang usahakan untuk buka pusat tuisyen sendiri. Masih dalam pemilihan tempat yang sesuai. Dan ke-7 tu, secara automatik pasti stabil kalau dah ada usaha dan kerja sendiri. Alhamdulillah.

So, ini bermakna, hanya satu target saya berjaya dicapai. InsyaAllah sambung lagi ke tahun 2016. tahun depan wajib dah ada lesen, kesian betul tengok Umi, adik-adik mau pergi mana-mana susah sikit. Kena tunggu Abi tidak pergi kerja barulah boleh buat urusan lain. 

Target tahun 2016 pula,
  • Menjadi lagi baik lagi dari tahun ini (>__<)
  • Ada lesen D
  • Turunkan berat badan (naik berkilo-kilo dahhhh  T_T )
  • Miliki sebuah Pusat Tuisyen Membaca
Mudah-mudahan semua urusan ini dipermudahkan. Kau orang pula macam mana? semoga impian korang semua tercapai hendaknya. Kalau belum tercapai tu, ada lah hikmahnya kan. Bawa bersabar, InsyaAllah umur panjang tahun depan cuba lagi sampai berjaya okey. Bak kata pepatah, di mana ada kemahuan disitu pasti ada jalan...


View dari atas bukit. Cantik kan. Tidak ku sangka bukit ni boleh tahan tinggi, yang kelakarnya
hiking guna sandal. Padan muka saya! Nasib baik bukit ni bukan perkampungan Encik Limbatok (pacat)



Pergi Atau Patah Balik



Assalamualaikum. peace yo !

Ada tak sesiapa yang sedang rasa atau pernah rasa yang apa sahaja dia buat tak betul. Atau rasa tak yakin. macam ni rupa feeling tu (feeling ada rupa okey). "eh, boleh kah aku berjaya kalau buat macam ni?". "tengok semua orang buat macam betul je, aku buat cam tak betul jerk". "hmm, biarlah tak betul pun, dah terlanjur buat cam gini, teruskan sajalah, nak buat macam lagi". 

Saya sedang alami perasaan ini T_T

Rasa nak yakin ja dengan diri ini. Tetapi perasaan macam tu terus nak serang. Jadi lemah lah..haihh. Ceritanya camnih. Saya ni diploma holder of Medical Assistant, dekat kolej swasta ja pun. Lepastu, sudah 1 tahun lebih tak dapat panggilan kerja, pergi interview tapi tak berjaya. Rasa dah putus asa pun ada (baru setahun, orang lain dah bertahun-tahun, tak da pun putus asa!) Jadi saya dengan rasa keterpaksaan pada mulanya pergi ambik kursus Teknik Membaca Cahayaku. teknik membaca bahasa melayu tu...sebab nak ada kemahiran mengajar budak tadika.

So, mengajar lah saya budak tadika. Sambil apply beberapa kekosongan kerja untuk diploma tu, saya mengajar di tadika umi. mengajar punya mengajar, saya jatuh cinta pula dengan kerja sebagai guru. Terus saya stop applying kerja MA, hihi. Dah dekat dua tahun saya tak kerja sebagai MA, sedangkan lesen MA tu kena renew setiap tahun, dengan syarat kena dapat 30 point melalui program-program sepanjang di tempat kerja. Nak renew macam mana kalau duduk mengumpul lemak dekat rumah ja. 

Secara jujurnya lah kan, saya paling tak suka kerja sebagai guru, hinggakan saya pesan dekat adik-adik jangan jadi cikgu, padahal umi saya cikgu T_T. Allah nak bagi pengajaran kut dekat saya, saya ter'jadi pula Cikgu. Cikgu tadika pula tu. Jangan awak kata mudah ya. Ada juga banyak sudut kesukarannya mengajar budak-budak bawah umur 6 tahun. Sampai lah awal tahun 2015, saya diberi keinginan untuk buat degree Pendidikan Awal Kanak-kanak. Tapi kan, tapii....saya malas sambung belajar. haha. Tawaran dah dapat, tapi hati tu masih tarik tali untuk pergi atau tidak. Kalau degree ni kan pasti lagi susah berbanding diploma, ini kata-kata orang malas. Maaf ya, ini memang tak boleh dicontohi. Orang malas dan tak ada semangat memang macam nih. Banyak alasan, kata susahlah, itulah, inilah...

Tapi, akhirnya saya pergi jugak. Tekad saya, saya tak mahu dah duduk jauh-jauh daripada family . Saya mahu pikul tanggungjawab bersama-sama umi abi untuk uruskan sekolah. Umi urus taska, abi urus sekolah agama, saya pula urus tadika. So, pilihan paling tepat ialah universiti terbuka (OUM) dekat Kota Marudu, lebih kurang 40minit perjalanan dari rumah. Buat melalui pjj (pendidikan jarak jauh) saja. Jadi, masa saya tetap banyak di luangkan disekolah.

Tapi kan,..tapii...orang-orang sekeliling duk tempelak saya, kenapa sambung degree tu?? Sudah apply itu belum? ini belum? tempat ni sudah? tempat tu belum? Sayang tau. Lebih baik pergi isi semula SPA, ambik balik kursus tu. Alaa, 3 tahun ja, lepas tu terus kerja.

Lepastu, ada pula yang kata, kenapa pergi dekat oum? boleh kah apply kerja nanti guna degree dari oum tu? tak boleh tu. Kau simpan ajelah degree untuk diri kau sendiri. dan Lebih baik buat sepenuh masa. (betulkah tu???)

T_T ...uuu...sedih. haha. Orang-orang kat tepi asyik ulang benda sama. Rasa macam tak confident sangat. Syukur lah semester satu dapat anugerah dekan. 3.84 oke ! Tapi saya masih rasa apa yang saya buat ni tidak betul. saya tak yakin. Uwwaa...


Anda Yang Berkenaan !



Assalamualaikum. hai semua

Oke, firstly, nak bagi amaran bahawa entri ini akan membuatkan anda rasa menyampah dan macam-macam lagi perasaan lain yang.....yahh. So please skip this entry untuk kebaikan anda. nak baca juga jangan bash pula. 

Ucapan ini disampaikan khas untuk orang-orang yang 'berkenaan',
Bersama angin yang menderu-deru nih kan, dah takda milo panas dekat tepi, sebab up entri pun bukan santai-santai. Ada rasa geram situ. Tambah pula hujan yang kejap kuat, kejap slow, kejap senyap sunyi, buatkan perasaan ini tambah membuak-buak, bercampur-baur. Menaip pun makin laju, padahal typo ja banyak. huh !

'Anda' yang kini sedang bahagia, terima kasih kerana berikan aku erti persahabatan,..emm yang kononnya sahabat kerana Allah. Dasar diri aku yang tak matang, masa tuu. sekarang insyaAllah matang. Tak pandai menilai. Dan, terima kasih buat aku macam ini. Yeahh, memang ada kesan agak buruk pada masa tu, tapi aku kuatkan semangat aku, walau hingga kini, aku rasa masih tak kuat  T_T (Tuhan tolong aku !) . 

'Anda' yang rasa aku tengah happy. (trademark kau la tu, happy konon) Terima kasih kerana bimbingan kau. Adalah sikit. tapi lama kelamaan...hmm. Ada maksud di sebalik! Menghancurkan kepentingan orang lain, demi kepentingan diri. Tapi, ini juga mungkin pengajaran buat diri aku. Kewujudan kau walau sekejap cuma, juga meninggalkan kesan yang sukar aku lupakan. Moga aku diberi hati yang lembut untuk menerima benda yang lepas ni. Urghhh !

'Anda', yang pernah memberi janji dan harapan. Memberi aku pengertian bahawa Allah lah segala-galanya. Menyambut janji dan harapan pada manusia lain belum tentu dibalasi dengan kebahagiaan. Tapi aku doakan agar kau diberi kebahagiaan abadi. Walaupun harapan itu sepertinya masih bersisa jauh disudut hati. (hmm - jauhilah aku perasaan ini Tuhan, kerana hatiku hanya Engkau yang Berhak) Tidak aku membenci tapi aku memandang pada diri semula, adakah aku layak untuk segala kebaikan yang diberi?

Sekian untuk nota diri dan anda yang 'berkenaan'. 

#Nak cepat masuk tidur sebab time hujan-hujan ginilah sedap tidur. 
#Sambung blogwalking esok ! InsyaAllah ^^


Misi Pencarian Sabahan Blogger by Ennor P Zurah




KLIK BANNER UNTUK JOIN

Assalamualaikum.
Misi pencarian blogger sabahan. 
Akhirnyaa, eksaited pula sebab sabahan dia tulis dekat misi ni.
'bah', yang sabahan tu jom lah join. Bagi meriah sikit
Yang bukan sabahan pun boleh join untuk mengwar-warkan 
kepada kawan-kawan sabahan lain.

Jarang dapat kawan maya blogger sabahan ni.
mana tahu kalau berjaya misi ni, boleh buat dinner untuk jumpa 
pula kan. Asyik tegur hai, hello, hola dekat blog saja. apa kata
jumpa-jumpa, kongsi ceritera dan ber'huha sama-sama :P

TAG :
** kamu  * awak * anda **


Laptop Nak Kasih Sayang



Hai semua. Assalamualaikum ^^

Oh bahagianya bila boleh up entri macam ni. duduk bersila di atas sofa sambil hirup milo panas. oh yeahh...dulu selalu janji mahu up entri guna henfon. tapi baru siap satu perenggan dah lenguh jari. jadi geram jerit dalam hati ja sebab rasa cramp terus segala jari ni bila guna henfon...rasa nak baling baru lega kot. haha. tapi cakap ja, tak baling pun...phewww

Al-kisahnya, keyboard laptop saya rosak...hantu game semua orang dalam rumah kan, padan muka. dah tak boleh exercise jari...so hari tu, baru dapat hantar kedai untuk ganti benda yg rosak. Dengan bangganya hantar sebab bayar guna duit sendiri kauu. RM200 juga la sekali dengan basuh dalam-dalam. Abang-abang yang baiki tu memang baik hati, siap bagi gift mouse yang comel-comel lagi. dapat dua kauu..haha. orang kota belud boleh lah datang kedai SS Computer minta servis diorang. boleh dapat gift juga. hikhikhik...

Dekat rumah ada ja komputer tu haa...ampai-ampai atas meja, bukan tak boleh bagi entri baru pun. taaapii...rasa macam busy 'bah'. (cakap jak lah malas kan) Kena pula hujung tahun,musim budak-budak peperiksaan. Kena persiapkan untuk peperiksaan, siapkan semua data-data, key-in markah, prepare untuk majlis penyampaian hadiah pula. Maaflah, termengadu pula dekat sini. hihihi.

Okey lah, sekian sahaja untuk sebab-sebab kenapa saya tak up entri dan terima kasih atas perhatian anda. huhu. bai.


Saya datang - Jamuan Akhir Tahun


Assalamualaikum wbt.
Hai semua...peace ^^

Hari ini selepas beberapa bulan sudah berlalu saya kembali setelah ada ruang masa yang selesa untuk saya mengisi laman entri baru. Penghujung 2015 sudah hampir tiba. Mesti banyak cerita-cerita menarik atau pengalaman yang boleh dikongsi kan. begitu juga saya. mood hari ini macam baik ja. draf entri tu patutnya boleh publish sudah, tapi ada yang perlu saya ubah lagi. so, selepas ini kita jumpa lagi pada entri seterusnya hokeh. Untuk cerita hari ini, saya up gambar-gambar aktiviti akhir tahun dekat sekolah bulan lepas. (oke bulan lepas). sikit ja gambar saya tayang. dan sudah pasti gambar tu gambar terkini saya yang sudah 'debab' tu. Oke baiiii....sampai jumpa lagi.








Homemade Pizza - puas hati


Assalamualaikum. Peace yo !

Hari ini saya akan kongsi sedikit pengalaman saya *dan adik-adik buat pizza. Dekat pekan Kota Belud ni tak ado kedai pizza nya. kira bagus lah tu, kalau tak, memang duit bazir dekat sini ja. Sebab asyik rindu nak makan, kebetulan pula ada masa lapang sikit, maka masaklah pizza. Bahan-bahan memang kami tiru bulat-bulat dari blog Kak Surianti dekat blog dia JOM MASAK.

Bahan-bahan doh pizza :

  1. 2 cawan tepung gandum (bagi saya boleh buat 4 hidangan dengan saiz medium)
  2. 2 st yis segera
  3. 1/2 st garam
  4. 1 st gula
  5. 2 sb minyak sayuran atau minyak zaitun
  6. 1/2 cawan air

Cara buat doh & letak toping :


Campur tepung gandum, yis, garam, gula dan minyak dalam mangkuk besar. Gaul rata. Masuk air sikit2 dan uli hingga jadi doh lembut & tidak lekat di tangan. Sukatan air bergantung pada tepung yang digunakan, agak2 supaya doh tidak melekat di tangan. Masuk doh dalam bekas besar yang telah disapu sedikit minyak.Tutup bekas dgn plastik cling. Letakkan mangkuk dalam tempat yang panas selama 60 minit supaya doh naik sekali ganda. Minyakkan acuan pizza atau loyang yang nak digunakan. Canai doh menjadi bulat setebal 1 cm. Masuk doh dalam loyang hingga menutupi loyang. Biarkan sebentar 10 minit supaya kembang sedikit. Cucuk adunan dengan garpu supaya tak gelembung semasa membakarnya. Kemudian bolehlah disapu permukaannya dengan sos pizza. Taburkan keju mozarella parut. Taburkan pula sayur,daging atau ayam serta bahan2 lain mengikut selera sendiri. Akhir sekali taburkan lagi baki keju tadi. Bakar selama 18 minit pada suhu 200' C bergantung pada suhu oven masing-masing. (kredit dekat kak Surianti. sy copy je arahan dari blog dia, hehe)

Toping :
toping ikut korang. nak tambah cendawan or apa shj yg boleh di makan k ^^

1. Pes tomato (kitorang guna Sos Prego tomato, sebab dia rasa masam sikit)
2. Cheese
3. Hirisan sosej
4. Hirisan lada Benggali


hokeh, ini adalah doh yang telah siap di uli dan ditumbuk semampu nya. kata chef, nak 
yang lembut dan gebu kena uli dan tumbuk habis2an lama-lamaa. 
Sementara tunggu doh tu kembang, sediakan toping nya...


Suka cheese boleh parut banyak2


Ni sajelah bahan yang ada masa ni. kuikuikui. simple saja


Bagi saya lah kan, sos ni adalah bahan utama pizza. Saya memilih bab sos ni. 
Kadang-kadang macam tak ngam di tekak. cehhh.
So saya pilih Prego untuk spagetti tu sebab sedap sangat hingga menjilat jari. ecewahh!


Sebelum proses pe'nopingan pizza ni, better selepas lenyek bagi leper doh tu,
biar dulu 7-15 minit gitu. bagi dia kembang lagi. ni kata sifu dalam blog tu la. 
Jemur bawah matahari pun boleh untuk mencepatkan perkembangan nya..hehe
*nak bagi lawa hasil pizza korang tu, letak la kat acuan yang lawa sikit k. 
saya pakai luyang kek lapis je...huahuahua



Inilah hasilnya....simple aje. masuk mulut, MasyaAllah puas hati !!! hehe 
Jimat RM30 kan...


Review Blog Eymasu Yang Terkini





Sila terjah bertubi-tubi blog Eymasu

Assalamualaikum. peace ya !
Apa macam, comel kan blog akak ni. Kemas, tak banyak widget yang duk menyangkut tepi, bawah, atas. Tulisan dekat entri besar-besar. Saya memang suka kalau blog dia tulisan besar-besar. Mudah nak baca. Penggunaan warna dekat blog yang tak terlalu terang. Warna lembut dan tak sakit mata nak nengoknyee. Paling saya suka tengok semua icon dia comel. geram tengok, comel sangat ! Yang penting sekali tak payah tunggu lama-lama dia nak loading.

Aduh, sometimes ada jugak datang jeles bila tengok blog kawan-kawan kemain kemas, comel, cerita-cerita yang best and tak boring. Fefiling seperti berada dalam dunia kartun. ecececeh... Jeles tu lah buat kita rajin nak jenguk blog dia, betul tak. Oke sekian daa kemerapuan cikputri kat sini. Anda semua jangan lupa terjah blog eymasu ni tau. terjah bertubi-tubi k !


Mahua Rainforest Paradise & Mahua Waterfall


Mahua Rainforest Paradise

Mahua Rainforest Paradise adalah salah satu tempat pelancongan yang indah. Menyediakan tempat menginap, berkelah, mandi, surau, restoran dan beberapa fasiliti yang sangat mencukupi. Dikendalikan oleh sektor swasta namun berganding dengan Sabah Park untuk menyediakan perkhidmatan seperti tempat menginap, makanan dan sebagainya. Menawarkan tempat tidur serendah RM70 (-/+) 1 malam dengan jumlah 6 bilik yang mempunyai 2 katil (Asrama Tamadon) dan 6 billik tanpa katil (Asrama Gobunan). Pada lawatan saya 24hb September 2015, hanya line telefon yang kurang memberangsangkan. yalah, dalam hutan takkan lah nak bergadget juga kan. Tempat ni memang sangat sesuai untuk individu/kumpulan yang ingin bebas dari dunia teknologi dan mendekati alam sekitar yang indah. 









Kedudukan Mahua Rainforest Paradise betul-betul ditengah lembah, bawah bukit. Ini adalah pemandangan kawasan tersebut dari atas. Kami sebenarnya cuba mencari line celcom yang semalaman mencari, tetapi  akhirnya tidak juga dapat. Kesian...


Mahua Waterfall

Mahua Waterfall, Taman Banjaran Crocker, Tambunan tidak sampai 1 jam untuk ke sana jika dari pekan Ranau. Saya tidak pasti jika dari Kota Kinabalu. Cumanya, jika anda bertolak dari Ranau, jalan raya agak rosak dan kebanyakannya masih dalam pembaikan. 

Crocker Range Park nama yang lebih dikenali sekarang sudah mempunyai fasiliti yang lebih baik dari yang dahulu. Jalan menuju ke air terjun semuanya sudah bersimen dan tiada lagi unsur kayu yang mudah retak di sana. huhu. Tidak banyak gambar yang saya sempat ambil, sebab kamera masa ni dah pun low battery, ketulahan sebab malas bawa powerbank yang berat itu. So nasihat saya, silalah bawa powerbank walaupun korang malas nak bawa. 

Kredit to : Jipp's Blog & MySabah

Sebab diorang lah saya sekeluarga boleh pergi sini dan tahu tempat ini. Korang pergi lawat blog diorg ni oke, sebab ada banyak juga gambar dekat Mahua yang korang  boleh banding dengan saya. Tahun 2010 dan tahun 2015.



Murah saja kalau nak masuk


















Saya suka tengok batu-batu yang terbentuk tu. Nampak unik sangat. !





Please klik gambar ini untuk imej yang lebih besar.

Lepas ini saya akan publish entri bunga-bunga yang cantik sangat, yang saya sempat snap semasa berada di tempat penginapan tu. Oke tu saja. Bai. and thanks sebab sudi baca.

__________________________________________________________________________

* UPDATED *


















Maaf, bunga-bunga ni tak di tag nama. sebab tak tahu nama betul bunga ni. Sumpah saya tak curi dari Encik Google oke gambar-gambar ni. Semua ni d snap dengan Samsung Digital Camera...haa. sekian.