Aku Nak Cuti


Assalamualaikum. selamat sejahtera.
Nak letak selamat malam, tapi ada orang cakap selamat untuk malam je ke?
pagi petang tak selamat? Uhuk, uhkk...betul jugak. so lebih sesuai selamat sejahtera la yerkk...

Tak sempat nak berblogwalking malam ni. walaupun malam ahad. rasa penat tak hilang lagi.
Dua hari cuti ni sudah hilang maknanya. cp tak bercuti pon sabtu dengan ahad ni.
Baru petang tadi selesai nya majlis  Hari Keluarga. iaitu tempat cp kerja.
Jadi emcee tak bertauliah kejap-kejap. pastu dok terkejar sana, terkejar sini urus anak-anak murid.
Pastu kejap-kejap dok lari topup makanan mana yang habis. ekceli makanan tak habis pun,
tapi sudu-sudu, gelas-gelas tu yang cepat ngat habis. hehehh~bajet masak banyak. haha

Oke la tu je .bai.



Giveaway Harry Potter Postcards from Germany


Bismillah
Assalamualaikum. Oh my, tersenyum tersengih je buat entri ni.
Baca sekali lagi tajuk tuh, GA poskad Abang Harry Potter yang hensem meletop
lagi cair melelehh...haha. Terok bebenor hiperbola nye.

Cp ni minat amatlah dengan abang hensem ni.
Semua movie Harry Potter ni ade dalam collection cp tau.
Nak-nak lagi dapat poskad Harry Potter, tambah pula
setem German, tak ko meroyan! 
Haa, nilah contoh poskad die tu.
Memang ohsem lah Kak aisya. Ajak kita yang memang minat 
Harry Potter, pastu pulak hobi kite mang suka kumpul setem. mana taknyaa!!!
Memang meroyan la cp lau tak dapat hadiah double ni.haha
Kak Aisya, kalau cp dapat lah poskad ni, memang hug akak la. hoho

Klik Banner Bawah Untuk Join


Mini Giveaway Ogos


Bismillah


Jom, jom, jom...bersegmen sambil berblogwalking. oh yeaahhh !


Marilah berhari Raya


Mana gambar Raya ni ? tak share ke? haihh..dekat insta pon takdok. sekali la promote kan. silalah follow saya @cikputri_ayu. haha. Jom kita tengok gambar-gambar ni. pilih punya pilih, mak aihhhh banyak nya. Nanti nak buat Part 2 pulak. haha. All of these pictures was on 1st Raya, at Kundasang Ranau.

Inilah keluarga aku. Aku yg berdiri hujung sekali belah kanan. X cantik pon. betol. haha.
yg tengah2 baju merah tu nenek aku belah Umi.
Selain dari muka2 ni semuanya pakcik2 dan sepupu2 aku. oke.


perasan princess sorang ni. :P (jangan marah haa dik, caption je)




tangan aku tak boleh tahan dok sebok dgn kamera walaupon org duk tazkirah sebelum mula sesi bermaaf2an. hoho

Akhirnya keluar dah senjata aka monopod tu haa. tak henti2 snap daaahhh


Ni makcik dan pakcik aku.

This one, aku suka gambar ni sebab ni lah gambar 1st aku snap with my Ibu susuan pass 5kali kenyang oke.

keluarga belah Umi aku sporting semua. nampak kamera senyum je.


Ni boleh kata muka x malu la. beraya rumah orang, tapi monopod x mo kalah jugak. aku x paham lah. haha

Terima kasih amek gambar aku tengah comel2 nih. bhahahaa. jgn la menyampah, ade banyak lagi nihhh. hikhok.

beratus-ratus gambar kitorang snap kat Kundasang, tempat ni memang cantik bila dah snap.
background tuu..cantik sangat.






tak tahu nak letak caption apa...muka dah herot2 tu penat begambo la tuu


Alamak, very sorry Uncle Hains Jasli malas nak tukar pic yg uncle tak pejam mata.hoho.
 boleh kata ni retis Sabah la dik. orang sabah kalau tak kenal aku tampaq. 


*Sekian untuk gambar raya kali ni*
kalau nak kita bagi part 2 pulak. heheh.


11 Gambar Menarik di Ranau,Sabah.


Helo peepss...Hari ini cp saja nak kongsi dengan hampa semua antara gambar-gambar yang cp dah simpan lama dalam hardisk ni. 2 tahun dah usia gambar ni, baru hari ini berkesempatan nak share. haha. okeh, gambar-gambar ni bukan kat luar negara. Dah tajuk pun kat Ranau, Sabah kan. so, takda yang di curi dari Mr.Google mahupun mana-mana site. please enjoy.

NEW ZEALAND.
atau nama tempat yg sebenarnya adalah Desa Cattle, Mosilou,Ranau.

Masih NEW ZEALAND. haha

NEW ZEALAND

NEW ZEALAND

NEW ZEALAND
NEW ZEALAND


Last one from NEW ZEALAND. haha. sebenarnya kalau ada sekali dengan lembu-lembu hitam putih tu
tentu betul-betul kelihatan seperti dekat New Zealand. tapi entah kenapa masa cp
capture this moment, lembu sekor pun takdak. hey, korang takut dengan aku ke???

this one masih lagi dekat Mosilou, Ranau. sebenarnya ni padang golf. Tapi kan guys,
padang golf tu rumput semulajadi tau. rumput tu memang asalnya begitu. haaa...

Haa...cantik. macam ladang teh pula. tapi ini bukan ladang teh ye u alls.
kebun sayur entah apa dah lupa la..ye la gambar dah 2tahun kan. hee. ni dekat Kg. CintaMata, Kundasang,Ranau.

Kg. CintaMata, Kundasang, Ranau alias ladang teh Cameron Highland. haha

sambungan kebun sayur di Kg. CintaMata. cp tanya umi ni sayur apa. umi cakap ni sayur kubis yg belum jadi.
haha. kelakar jawapan umi. Jangan heran orang-orang d tengah tu comel sangat (O.O) tak tahu ape
tujuannya letak orang-orang tengah2 tu. huhu.

Hokeh, sekian.

Giveaway #CikMielaBukaKedai


Assalamulaikum. Giveaway ini dibawakan oleh Cik Miela sempena pembukaan kedai Ladya Shops


Hadiah:
1x Long dress
1 x Long Tee
1 x Toup RM10 
30 x mystery gift untuk 30 peserta pertama
Gambar hadiah: 


Klik sini untuk join

FIRST GIVEAWAY: [29] ULANG TAHUN PERKAHWINAN MA DAN ABAH


Bismillah

*Ucapan Untuk Ma & Abah Liya*
Pertama sekali Selamat Hari Raya AidilFitri.
Selamat Ulangtahun Perkahwinan kepada Puan Rosmawati dan Encik Alias.
Semoga ikatan kasih sayang serta seri bahagia bersama anak-anak
kekal mekar hingga akhir hayat. Semoga panjang umur dan
dikurniakan kesejahteraan selamanya. ^^

*Keluarga Saya*
Saya merupakan anak sulung daripada 6 orang adik-beradik.
Saya sangat suka dgn adik2 saya sebab semua perempuan. satu
sahaja lelaki, tu pun bongsu. Yeahhh, best bila semua perempuan sebab
boleh pinjam-pinjam baju. hehe.

*Kisah/Ragam Bulan Puasa*
Tak banyak kisah mengenai bulan puasa ni. Sebab semua dah besar
panjang kan. Cuma pernah suatu ketika dahulu, ketika itu saya dan adik-adik
baru sahaja pulang ke rumah dari sekolah. kami bertiga berpakat hendak berbuka awal. 
Kiranya ponteng puasalah. Sampai je rumah, sorang duk depan peti ais minum air,
bukan seteguk je, hampir setengah botol habis, pastu seorang lagi tunggu depan pintu dapur,
sorang lagi jaga pintu bilik umi abi. Kitorang gilir lah, sampai lah semua dah
siap minum..hihi. kelakar bila teringat balik.Tapi, sekarang dah takut nak ponteng.
Ada kisah juga kenapa tak berani dah. haha.
sebab petang tu terkantoi yang kitorang tak puasa, abi rotan dengan
penyapu sampai penyapu tu patah. Ingat lagi lebam tu...Sekian.


Fantastic Giveaway by FR


Bismillah



Hai semua ! Macam gempak je tengok banner atas tu.
Nak lettew join kan...kan??
Jom kita join reramai, syarat yg mudah dan
korang tak perlu guna banyak tenaga.
Mana lah tau dia tambah gift 
dapat pulak iPhone5 ke...ecehhh. gurau je.

cikputri tag sayang2 ni :

*semoga cp antara pemenang bertuah itu. hehee...

Rintihan Syawal


Entri kali ini mungkin agak kejiwangan dan berbaur rintihan. pada aku lah. Aku pun tak tahu kenapa, rasa macam kena penampaq makhluk halus tak berjiwa seperti manusia kot. heheh (gelak sinis). Apapun, di sini aku ingin meluahkan rasa kesyukuran kerana masih dihidupkan hingga ke hari ini. Hingga aku dapat menikmati Syawal 1435H. Sudah berabad ditinggal Kekasih kita, Penghulu tercinta kita. Aku rasa sangat bertuah dapat hidup sehingga ke detik ini. Jadi....................................aku nak ucapkan
Maaf Zahir dan Batin ya. ehh, batin?? ye lah, aku nak minta maaf jika yang sesetengah tu melibatkan batin. Sama ada terguris hati, terabak jiwa, tertembak dan pelbagai lagi 'ter' lah. Pada sesiapa yang mengenali diri ini, harap dapat mengampuni semua salah silap saya...walaupun kita tak pernah bersua di layar realiti, tapi hati kita tetap berpaut atas nama kemanusiaan. betul? oke aku dah merapuh banyak. 

Baru hari ini tiba-tiba tergerak hati untuk menitipkan beberapa perenggan hasil idea yang entah tiba-tiba muncul subuh tadi. Tekad untuk menulis entri akhirnya berjaya ku lakukan, dan kini aku sedang mencurahkan idea di perenggan yang ke-3. Sudah sebulan agaknya sawang ini tidak di sapu dengan penuh kasih sayang aku. Sayang sangat jika aktiviti kegemaran aku namun bukan juga kelaziman aku ditinggalkan begitu sahaja. 

Diharapkan agar semua pembaca setia aku tidak melupakan aku. Bloggerian sejak 2010. yang tak femes. Tidak ingin mengaut populariti. dan sudah tentu tidak akan dapat populariti! Harap anda semua masih sudi bertandang di halaman kesayangan aku ni. Aku tak mengharap sangat kemesraan dan sapaan anda setiap hari(*tapi nak juga lah,hihi), aku cuma mengharapkan agar ukhuwwah(jalinan) antara bloggerian seluruh dunia tetap erat sebagai manusia yang hidup atas dunia yang hanya sementara.

Syawal kali ini, aku rasa seperti kesayuan sering menghadiri malam-malam aku. Sering juga menyapa diri aku ketika aku bersendiri. Aku rasa sangat lemah. Aku rasa diri aku tak mampu. Apatah lagi melihat segala maklumat yang dipaparkan pada media tentang kemanusiaan. Aku menjadi hairan. Mengapa sifat perikemanusiaan mereka hilang? Lenyap. Senyap. Tetapi, hendak mengatakan diri aku untuk menghulurkan bantuan bukanlah juga kemampuan aku. Menghadang perisai melawan keganasan. Aku tak mampu! Hanya tembakan doa yang bertalu-talu mampu aku sampaikan. Pada saat kematian memanggil-manggil diri mereka, apakah aku mampu bersedia seperti mereka. Lebih meyayat hati apabila warga senegara menjadi sasaran pembunuhan beramai-ramai. Adakah mereka dibunuh dengan sengaja? Mungkin inilah cara Tuhan mengambil mereka yang amat disayangiNya. Meniupkan api ketabahan, melebarkan angin kesabaran.Menghidupkan kekuatan iman !

Salam kasih sayang pada semua. Marilah kita bersama-sama tiupkan rasa keamanan, kebersamaan. Jangan kita saling membenci. Sentiasa istiqomah untuk menyokong kebenaran! Allahuakhbar walilla hilham. #PrayForGaza #PrayForMesir #PrayForMH17 #PrayForMH370