Cuti Cuti Malaysia : Poring, Ranau


Sepanjang cuti sekolah yang berlangsung selama lebih kurang tiga minggu korang semua pergi mana? Pada cuti kali ini, cikputri sekeluarga mengambil masa kurang sehari di Poring, Ranau. Lets begin my story.........




Tiket Masuk

Dewasa : RM3.00
Kanak-kanak (bwah 17thn) : RM1.00
Warga Emas & Bayi bwh 12bulan : Free










Kalau berpandukan gambar-gambar di atas, tu adalah view-view yang akan anda lihat sebaik sahaja masuk ke perkarangan Poring, Ranau ini.
Okeh, gambar sebelah ni tak payah cari sebab ini dekat tandas awam. besar gila tau dakkk...haha.

(tandas pun nak masuk dalam story jugak)



Okeh, sampai je sana, kalau nak duduk-duduk relaks-relaks sambil makan-makan, perkara pertama yang korang kena buat adalah cari wakaf atau tempat teduh. macam ni. fuhh, masa ni ramai orang, jadi tempat pun dapat yang belakang-belakang sikit la. tapi takpe, boleh makan dengan lahapnye sebab takde orang nampak..muahahaa.





Okeh, kitorang bercadang nak relaks-relaks dekat dengan air terjun. So, perjalanan di teruskan demi mendapat ketenangan..cehh.




Perjalanan ke Air Terjun Kipungit ni bukan lah jauh sangat. adalah lebih kurang 400meter. oke jauh ke tak lu pikir sendiri. Tu baru air terjun yang paling hampir. Ada 2 lagi air terjun, yang lagi satu tak ingat namanya, jarak dari tapak 1st tadi lebih kurang 3000meter. dan lagi satu Air Terjun Larangan.



Haa...nilah air terjunnye.
Taaaapiii, kat sini ada satu wakaf je. kecewa tak boleh lepak sini. Oke hasrat nak berendam pun tak jadi, sebab air sejuk gila. baru berdiri atas batu sebelah signboard nuh, dah menggigil oke.

View die cantik kan !

View ni korang akan jumpa dalam perjalanan ke Air Terjun.
Ni kaunter sebelum ke Jambatan Gantung. Kena bayar lagi tau masuk sini.
Pergi air terjun free. Jangan risau, keselamatan adalah terjamin dekat
sini, sebab nama korang akan di ambil sebelum masuk sini.
untuk pastikan korang kembali pada masa tertentu. 



Kepada yang berniat nak ke tempat seperti Air Terjun, Air Panas, Taman Kupu-Kupu, Kolam Tiub Mandi,
Kolam Mandi, Sauna dan macam-macam lagi la, adalah amat dialu-alukan datang ke sini. dah banyak tempat makan yang best-best di sediakan. tempat menginap pun ada, jangan risau. Gambar di taman kupu-kupu, sauna etc tu tak dapat ambik sebab tak pergi sana. hehe. Sauna tu RM15 sejam untuk se family okeh. taman kupu-kupu tu sebab tak pakai kasut, tak sanggup kena gigit pacat ! Auww.

That's all for the story of My Cuti-cuti Malaysia at Poring Ranau !

4 comments:

  1. Wahh..rm3 jak kah masuk sna. Mcm best jak.. Nanti kak ima nk pergi jugak la.. Slalu p kk xtau mn tmpt mo p..ini kali la..haha

    ReplyDelete
  2. @ima salsuzaima: yaa...dulu tak best lagi sebab tak bnyak kolam diorg sediakan. :D

    ReplyDelete
  3. eh menarik jugak tempat ni siap ada air terjun lgi

    ReplyDelete
  4. @Lieya Von Jay : ye memang best. bukan air terjun je ada, taman rama2 pon ada jugak

    ReplyDelete

Aku bukanlah yang sempurna
Terima Kasih