Terperangkap di Melangkap


(Amboihhh tajuk tuh ! ~ CikPutri tak tahu nak letak tajuk apeee....sorry yee)

Haihh... lama bebenor cikputri tak meluangkan masa dengan blog ni kan. Adelah sempat jugak buat satu entri tentang ape tuh? cehh, buat tak tahu konon ! Tajuk Talk About Love tuu. tapi sedih tak sempat usha-usha blog-blog yang ohsem-ohsem... ^_^

By the way.., today i just wanna share about my cuti-cuti malaysia. hamboihh, BI broken tu. Walaupun aktiviti kat rumah tu agak padat, sempat jugak berehat dan beriadah dengan family kat sungai Melangkap. for you information orang-orang sabah, Melangkap ada sungai yang sangat cantik. Dan,...dan...,ada air terjun! Tapi..,tapi..,tak dapat pergi tempat yang ada air terjun tuh, ramai sangat orang, nak mandi caner tu? tak delah rupa Princess kalau mandi dengan abang-abang, adik-adik,pacik-pacik,atok-atok yang bukan mahram tu. haha, sila kan pandang atas, tangan di atas bahu.

Dah lah bebelan tuuu...enjoy it ! *korang yang enjoy ke atau saya yang enjoy???








Ehhhh..,baru perasan muka saya je kan yang ada. haha. belek punya belek, yang ni je ada rupa Princess. hihi, tak delahh.gambar lain banyak nak kena edit,banyak aurat nak kena cover. Apasal gambar saya ada? sebab saya kan ada rupa P.....eh, bukan, sebab saya yang upload, wajiblah gambar saya kena ada. haha.

Okey korang, nak pergi Melangkap ni kan, memang jalan kampung giler. tak ada jalan tar! tapi masa mandi tu, Ya Allah nikmat tu tak boleh lupa sampai sekarang. Hilang segala penat, luluh segala rungutan! ehh, ade ayat gitu? huhu. Air nye sejuk, jernih dan yang paling penting takda LINTAH ! CikPutri betul-betul tak suka kalau binatang ni wujud. haha. sanggup tak sentuh air sungai takut lintah tu panjat kaki ni...arghhh! geli!

Kan air sungai Melangkap ni jernih ???...


Talk About Love





 


Dah kenapa kau post pasal benda ni??? 
Teringat kisah cinta monyet dulu. wahaha... macam sweet je kan. hihi. alaa, korang tak payah nak tipu, mesti penah cintan-cintun dulu kan. Romeo and Juliet kat sekolah. bila dah break, haa, cenggini laa. Itu bagi yang masih sayangkan bf/gf dielah, tak kira break sebab apa kan, sebab mak ayah ke, sebab masa tu dah dekat spm ke,...hihi.

Kenapa anggapan perempuan selalu bercanggah dengan lelaki ? tak sefahaman erk ?


Ibu ! Maafkan Aku


Dalam keseronokan kita bergembira menjalani dan menikmati nikmat syurga sementara ini, jangan lupa seseorang yang paling berjasa dalam hidup kita. Dalam Islam, orang pertama yang perlu kita cintai adalah Allah swt, kemudian kekasih junjungan kita Muhammad saw, dan seterusnya ibu dan ayah kita.

Dikalangan kita ini sudah tentu ada yang tidak mempunyai salah seorang daripada mereka (ibu/ayah). Namun, jangan di lupa dalam suatu hadis Rasulullah saw bersabda,  
Jika anak Adam meninggal, maka amalannya terputus kecuali tiga perkara iaitu sedekah, ilmu yang bermanfaat dan doa dari anak yang soleh (HR Muslim). 
 Doa kita pada mereka jangan pernah putus!

Jalan yang kita lalui semakin sempit. Onak yang perlu dihadapi semakin merimbun. Ombak yang perlu diredahi semakin kuat. Tanpa restu kedua dari meraka, maka keberkatan dari Allah swt takkan pernah kita dapat.

Seorang rakan lama ada hantar suatu audio kat CikPutri (audio ni sy split jadi pendek sikit, tak dapat tunggu upload tu lama-lama). Ya Allah dengar sebak sangat! Walaupun dia cakap tu dalam loghat yg berbeza, CikPutri boleh faham.... Moga Allah tak kunci bibir dan hati kita pada hari kematian kita kelak. Amin !


Tutorial Tudung Bawal By Ayuni Sara


Assalamualaikum guys.
This is my first experience in making a videos about Tutorial Tudung. Just using my handphone as a recorder and i did some editing...



I need to do some improvement for my skills to make a good video right. hihi. Sorry for the quality and the background. I just cannot find the bestest and secret place except my room for doing so. haha. 

p/s: nak komen untuk video ni. banyak2 pun boleh :D

Tertipu Oleh Tangan Manusia #MH370


Sekadar kongsi satu post dari laman sosial facebook.



Orang islam yang post ni. tapi buat status macam tiada jiwa agama. Sedangkan setiap agama berkepercayaan bahawa Tuhan tu Maha Berkuasa dan Maha Berkehendak. Salah letak, lupa dan sebagainya itu hanyalah asbab (sebab) yang mana dalam masa yang sama juga Tuhan ciptakan puncanya. Tapi kalau kapal yang besar tu hilang, dan difikirkan secara logik kemana hilangnya setelah berhari-hari usaha pencarian dilakukan, jawapannya hanya pada Allah.

So, saya betulkan pernyataan saudara yang buat post diatas. Di dalam dunia ini semua benda boleh hilang tidak kira apa sebab sekalipun, hanya dengan kuasa Allah azza wa jalla ! Allahuakhbar.


Ikhlaskah Aku


Assalamualaikum dan salam bahagia kalian...
Sebentar tadi meluaskan pembacaan (macam rajin membaca je kan) di ruang laman sosial bernama Facebook menyuntik sedikit rasa di hati ni untuk berkomen-komen dan memberi pendapat, iaitu berkenaan dengan perkataan IKHLAS.

http://2.bp.blogspot.com/-NuQqlzO6Jkg/TVPtZcXSa9I/AAAAAAAAAOg/I5ZivSSliVc/s320/ikhlas+sifat+terpuji+copy.jpg 

Korang tahu ke ikhlas tu macam mana? ye laa, Lillahi ta'ala lah kan. tapi kalau kerana Allah korang tahu ke macam mana kerana Allah ta'ala tu? Mesti kerana Allah tu korang buat sebab itu adalah kewajipan. Allah suruh. Allah perintahkan macam tu.  Sebenarnya kalau hendak dirungkaikan iklas tu bagaimana, ikhlas tu bagaimana perasaanya, apa yang patut kita zahirkan pada diri dan sebagainya, tentu sukar untuk diterangkan.

Ikhlas ni sebenarnya milik Allah. Hanya Allah yang tahu kita ni ikhlas ke tak. hanya Allah yang boleh nilai korang ni ikhlas ke baca entri saya yang bajet alim ni dengan hati yang terbuka dan tak mengumpat. *hehe, provok je tu, jangan marah ye. Hanya Allah yang tahu apa yang kita zahirkan semata-mata kerana Allah tu adalah ikhlas ke tak.

So, yang jadi isu nye ni, selalu terperasan kawan-kawan bahkan diri ni yang selalu terlolos dalam menilai diri mengatakan yang kita ni ikhlas. contohnye, situasi si A beri si B hadiah sebab dapat markah tertinggi dalam suatu ujian. si A kata 'terima kasihlah bro, aku suka lah kat hadiah kasut jenama NIKE ni. (amboi melampau bg hadiah kasut, berjenama pulak tuh-contoh je). ko ikhlas bagi ke ni?'. si B pun kata 'aku ikhlaslah, kang aku hambik balik hadiah ni' (padahal kasut tu dah 2nd hand dah.baru pakai 2kali,tapi kasut kesayangan tuu). 

Haa, nampak tak. si B kata dia ikhlas. kalau korang kata diri korang ikhlas, jadi ikhlas lagi ke lepas tu. mesti korang rasa nak mengungkit balik ye tak? tu tak kesah lah, tapi actually nak kata diri ni ikhlas tu, kita serah pada Allah lah. diam dah lah, tak payah nak jawab sangat kalau member bff korang tu tanya sekali pun. hehe. Yang si A ni pulak, asal lah dia tanya soklan macam tu? nak kena hempuk ke hape? kalau orang dah bagi tu, tak payah lah tanya ikhlas ke tak. ya dok? cukuplah terima kasih, saya hargai amat-amat. nak peluk cium lepas tu pun boleh. tak adalah timbul rasa bersalah kat si B tu sebab bagi barang 2nd hand...hihi.

Ikhlas tu terletak pada Allah. Allah yang pegang hati kita. Allah lah bolak-balikkan hati kita. so, korang tak payah cakap dengan sesama manusia yang kita ni ikhlas. Cakap dalam hati 'ya Allah tetapkan hatiku untuk melakukan semua perkara keranaMu ya Allah'. dah, fullstop. :D

Haa, tu jelah nak share dengan korang hari ini. Wallu'alam. *hanya sekadar pendapat :)


Di Sebalik Nama Sophea Ng


Assalamualaikum warahmatullah semua... :)
Wah, makin slow pulak jumlah pageviews blog CikPutri ni kan. dek kerana tak ada entri baru, tak adalah yang sudi menyinggah. opps, bukan sudi...tapi korang nak baca benda baru je kan. dah puas baca nengok citer lama. hihi...issokey. so today, nak share satu entri yang Subhanallah!!! i'm very proud with her. dia saudara baru kita. okey, roll down je baca kisah die ni with your love k... :D

__________________________________________________________________________


Assalammualaykum to my dearest readers =)

Ok today.. my blog is regarding my name. 

last month I went to collect my identity card from JPN. Alhamdulillah , it was done after such a long process.
Then..suddenly I recall an incident that happened when I was attending a talk regarding Shalat.  This talk was registered by my boss from my working place ( All Praise to Allah, my boss sayang me so much and she reserved this ceramah agama seat for me )
So I was searching my name on the attendance sheet…… and I found this :
Sophea Ng bt Abdullah
Hmm…. Since when my father become Abdullah?
Then I took my pen and draw a line on the name, and I wrote my name beside it --- Ng Pooi Kheng.
And then there was a pretty lady ( the person incharged of the attendance ) looked at me with a very unusual eye sight and asked :
“ ni ke nama betul?”
“ya Cik , ni nama saya.” I answered.
“eh.. betul ke ?”  she asked again.
“ ya Cik.” I answered again , with a big wide smile *wink* ,
xxxxxxxxxxxx                 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx                         xxxxxxxxxxxxxxxxx
Hmmm….. lots people still dunno that it is not compulsory to change the name after someone embrace Islam.
I was once asked by someone :
XX :“ tahniah dah masuk Islam.. nama baru ?”
ME : “oh… saya takde nama baru.”
XX : “yang orang lain dok panggil Sophea tu?”
ME : “ooh tu nama panggilan.  Dalam IC tak tukar.”
XX : “ekk apasal pulak? Kena lah tambah bt Abdullah kat belakang.”
ME : “yea boleh kalau nak tambah BT ABDULLAH.. tapi kalau x tambah pun takpe. Tak wajib.”
XX : “ ehhh kenalah tambah. Ng Pooi Kheng tu nama orang cina. Dah masuk Islam kena tukar nama , baru lar orang lain tau dah tukar agama.”
ME :  “ Saya tukar agama , tapi saya tak tukar bangsa.”
Don’t worry , I answered it in a very nice way and smile of course… *ngeeee*
xxxxxxxxxxxxxxxxx      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx                        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ng is my surname -- (huang2)
Pooi Kheng is my name -- 佩琼 (pei4 qiong2)
My name roughly means --- fine , nice, good things and happiness.
For me…it might not be an Islamic name. but my name was given by my parents.  It is just like the first gift they gave me when I was born.  I appreciate my name so much.
And again.. embraced Islam doesn’t mean I turn myself into a Malay or Arabian.  Not to be racist, but I am sure all of us are proud of our own blood.  Same goes to me.  I was a Chinese, and the only thing changed is… I am now a Chinese Muslim ( Allah is the Greatest)
Islam is a peaceful religion, that teach and guide us towards the right pathway.  
The beauty of Islam should be seen through our attitude , personality , our life , our heart and our soul…. Not through our name.
But anyway…. You can still call me anyway u like.. depends on how close we are =P

Ng , Angie , Sophea , Sophy , ah kheng , pooi kheng, kheng kheng….et c. hehehe
if we are close enough , no matter how u called me , I will sure recognize you =)
that’s all I want to share.

Chinese is my root ; Islam is my way of life.

forgive me if my sentences offended anyone. Allah knows the Best.
Lots of love
Wa'laykumussalam
Regards,
Sophea Ng, 佩琼。

Copy&Paste from her : Sophea Ng


#Wordless Dreaming


If I'm a Princess...





















How can I be as cute as her ??? *perasan nak2 pulak  ye kau!.......