Tengku Adam Kamil 'Pelat'


Keith Foo yang melakonkan watak Tengku Adam Kamil dalam drama bersiri Ariana Rose yang baru sahaja tamat ditayangkan pada minggu lalu adalah seorang yang pelat? Benarkah kenyataan ini?

Pelat adalah merupakan suatu gangguan dalam menyebut atau melafazkan suatu huruf. Dalam istilah sains, ia lebih dikenali dengan nama 'Frenulum Linguae'. Ramai yang beranggapan pelat adalah disebabkan lidah pendek atau tebal. Sebenarnya ia bukanlah disebabkan lidah itu pendek atau tebal, tetapi ia di sebabkan oleh suatu tisu yang berada di bawah lidah. Frenulum Linguae boleh dilihat apabila menggerakkan lidah ke atas seperti dalam gambar di bawah.

http://medicine.academic.ru/pictures/medicine/636.jpg 

Perbezaan panjang dan pendek tisu tersebut menyebabkan lidah seseorang sukar menyebut huruf berkenaan. Rawatan bagi masalah pelat ini mudah sahaja. Iaitu dengan mengikuti terapi pertuturan yang merangkumi pergerakan nafas atau penyebutan huruf tertentu. Sebenarnya, kita sendiri boleh merawat masalah ini. Dengan menggunakan teknik yang betul serta usaha sahaja, insyaAllah masalah ini akan selesai. XD

Berkenaan Keith Foo seorang yang pelat tu, hanyalah sekadar gimik (hihi, jangan marah ye). So, kalau nak tahu korang ada masalah ini, pergi tengok cermin then lihat jika tisu bawah lidah itu pendek atau panjang. Lagi nak info yang lebih penuh, korang bolehlah search kat internet. Sekian.


9 comments:

  1. MB pun ada lingual frenulum ne tp still masi blh sebut pkataan dgn jelas.. hehee :)

    ReplyDelete
  2. dulu abang ee tak boleh sebut huruf r. tapi sekarang ni dah okay pulak.

    ee pulak kekadang pulak pelat r. haihh TT___TT

    ReplyDelete
  3. @Miss Boo : Tu maknanya MB mampu brckp smbil mngawal pernafasan (ceh, mcm doktor la pulakk)

    ReplyDelete
  4. @Nurulee : kan dah bagitau die sbnrnye ade kaitan dgn pengawalan pernafasan semasa bertutur..huhu. kira dia dah mahir lah tu... :P

    ReplyDelete
  5. hahahaa...spt latihan vokal pulak kn nak kawal pernafasan... :P

    ReplyDelete
  6. oh thanks atas maklumat ni ! xoxo <3

    ReplyDelete
  7. @Miss Boo : ha'ah kan. masa ambik kursus teknik membaca cepat, penceramah tu bagitahu kena kawal cara bercakap dn pernafasan bg yg pelat.

    ReplyDelete
  8. lohhh ingtkn betul2 pelat ikikiki.

    ReplyDelete
  9. @Kyla Pearlisa : Haha, maaf yee. saje jer tu guna nama tu....hoho

    ReplyDelete

Aku bukanlah yang sempurna
Terima Kasih